Nieuws


3 mei 2014

Gedenkplaat 700 jaar Kapelberg


Tijdens de openingsviering van het Kapelbergseizoen 2014 werd op zaterdagavond 3 mei een gedenkplaat onthuld als dank voor de vele handen die geholpen hebben bij de activiteiten rond het 700-jarig bestaan van de Kapelberg in 2012.

 

Voorzitter Henk Hendriks en bestuurslid Corrie Hendriks staan klaar voor de onthulling. Pastoraal werker Annemarie Gooiker memoreert 700 jaar Kapelberg. Naast haar Martin Claes, pastoor van parochie De Twaalf Apostelen.

Christel Schraven (ontwerp) en Barry Moors (MCB, uitvoering) naast de gedenkplaat.

Dit kunstwerk is er gekomen op initiatief van het bestuur van de Katholieke Stichting Beheer Kapelberg Bergharen als een blijvende herinnering aan de festiviteiten die in 2012 werden gehouden rond de viering van het 700-jarig bestaan van de Kapelberg en als dank voor de hulp van vele handen daarbij.  Binnen het bestuur waren er al een paar ideeën en suggesties .In haar ontwerp heeft Christel Schraven ze meegenomen en verder uitgewerkt. Het geheel is door MCB (Moors Constructie en Machinebouw Bergharen) uitgevoerd in cortenstaal. Dit materiaal krijgt in de buitenlucht automatisch een roestlaag, die zo dicht is dat het onderliggende materiaal niet wegroest.

Centraal zichtbaar zijn twee handen. Veel mensen hebben die toen samen uit de mouwen gestoken en die vele handen maakten licht werk. Deze handen zijn geopend als teken van hulp, vriendschap, van schenken en ontvangen. De Kapelberg is voor velen een plek om te bezinnen en te bidden voor kracht, hoop en troost, en ook om dankbaarheid te tonen. Daarom zijn er vlammetjes zichtbaar als teken van de heilige Geest en verwijzend naar de vele kaarsjes die er bij Maria worden gebrand. De handen worden omsloten door lelietjes van dalen, ook wel meiklokjes genoemd, een bloem van eenvoud en verwijzend naar de moeder van Jezus. Een kiemplant, waaruit nieuw leven ontstaat, kan er ook in worden gezien. Het geheel is met een lijnenspel doortrokken wat aangeeft dat alle leven met elkaar verbonden is en een hart vormt, verwijzend naar liefde. Voelbaar op deze plek en voelbaar in die saamhorigheid van toen.